.: Suka Kami :.

.: Silent Followers :.

13 September 2011

Bukan Mudah untuk Menjadi Seorang yg Tabah


~In the name of Allah the Most Gracious, the Most Merciful~


السلام عليكم


" Bukan Mudah untuk Menjadi Seorang yg Tabah " satu title yg saya pilih untuk kali ini.. lama sangat dah tak update blog ni.. jari ni jadi kaku untuk menaip.. tapi dek kerana idea yang sejak dua menjak ni yg agak mencurah-curah.. mujur la handset ada office word.. blh menaip dlm handset je..
Insyallah untuk kali ini sy lebih gemar untuk bercakap sebegini.. heart to heart.. qalbi ila qalbi.. aiwah.. huhu. (penyakit "aiwah" dh smpai kt jordan).. ehmmm.. "

Bukan Mudah untuk Menjadi Seorang yg Tabah " kenapa ye agaknya?? mungkin ianya pada sy.. bukan mudah utk sy menjadi seorg yg tabah lagi-lagi bila kita berada di negara orang..
Pertama kali sy menjejakkan kaki ke jordan bermacam-macam ujian yg sy hadapi.. kadang kala sy kuat, kadang kala sy hampir terjatuh.. tetapi berbekalkan sedikit nasihat dan pengisian jiwa dr keluarga dan sahabat handai sy kembali bangkit..bukan mudah untuk hadapi ujian diperantauan ini.. negara sendiri tidak sama dengan negara orang..ujian yang datang pada kita berlainan..Apa yg hendak sy katakan, sy bersyukur sgt.. Allah telah memilih sy untuk diberikan ujian itu.. Alhamdulillah..

Bagi sy jatuh diawal lebih baik dari jatuh dipengakhiran.. msti anda tertanya-tanya mengapa sy berkata begitu.. mudah saja jawapannya andai kita jauth diawal kita akan lebih berhati-hati untuk ke maju kehadapan.. kita pasti tidak mahu perkara yg sama berulang kembali.. sabahat-sahabat mahu ke kita jatuh disetiap kali perjalanan ?? mesti tidak bukan?? boleh jadi gila nnt andai kita tidak berhati-hati.. nampak tak tabahnya disitu? hehe..

Sahabat-sahabat sekalian.. Peringatan yg Allah berikan pada kita itu bukan diberikan tanpa sebab yg munasabah.. dalam quran ada menyatakn bahawa Allah tidak akan menguji hambanya diluar tahap kemampuannya..Sy sangat bersyukur krn diberikan ujian sebegini oleh Allah.. Allah ingin berikan sy sedikit peringatan agar tidak mudah lupa diri..


Sahabat -sahabat ku yg dikasihi.. Ujian itu datangnya silih berganti.. tidak mengira pangkat, darjat, rupa atau sebagainya.. semuanya akan diuji... beruntunglah bagi mereka yg terpilih untuk dijui oleh Allah.. jadi apabila kita diuji sebutlah "Alhamdulillah..".. mudah bukan.. Dalam hadis ada diriwayatkn

"Ketika Allah rindu pada hambanya, ia akan mengirimkan sebuah hadiah istimewa melalui malaikat Jibril yang isinya adalah ujian. Dalam Hadith Kudsi Allah berfirman, Pergilah pada hambaku lalu timpakanlah pelbagai ujian padanya kerana Aku ingin mendengar rintihannya" (Hr Thabrani dari Abu Umamah)


tidak rugi jika kita bersyukur atas ujian yg Allah berikan.. Allah uji kita tandanya Allah sayangkn kita.. dan ianya menjadi salah satu bonus pada kita.. Kafarah dosa.. makin kita diuji makin banyak kafarah dosa kita.. bukannya bertambah dosa malah berkurangnya dosa kita.. jadi walaupun bukan mudah untuk kita menjadi seorang yg tabah, tapi bersabar la agar kita lebih tabah.. haha..

wallahu'alam... senyum selalu..

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

comment

.:Tinggalkan Jejak Anda :.